Europe GP 2009



1 aylık ara bitiyor ve Formula 1 kaldığı yerden Europe GP ile devam ediyor. Yer Valencia. Monaco GP'ye sokak olması benzeyen fakat karakteristik olarak Monaco'nun tam tersi, yüksek hızlı bir pist. Geçen sene ilk kez düzenlenen yarışı Massa kazanırken, en hızlı tur zamanı da kendisine ait. İşin ilginç yanı Massa son 1 ayın en çok konuşulan ismi. Trajik kazasından sonra, sadece Tifosileri değil tüm dünyayı heyecana sokan Schumacher'in geri dönüş kararı, yine sakatlıktan ötürü gerçekleşemeyen kavuşma bu uzun aranın gündem maddeleriydi. Yarış yaklaştıkça gündem yavaş yavaş değişti. Budapeste GP'de lastiği fırlayan Alonso'nun takımı Renault'un Europe GP'den men kararı ve bu kararın kaldırılması, 38 yaşındaki yılların test pilotu Luca Bodoer'in 10 yıl sonra formula 1 aracına oturucak olmasının heyecanı, baba torpiliyle bu zamana kadar iyi dayanan Nelson Piquet Jr.'ın Renault'tan tahliye edilip, altyapıdan çıkan Grosjean değilikliği, 2 senedir bir türlü isteneni veremeyen Kovalainen'in yerine en büyük adayın Rosberg olarak açıklanması ve taraflı tarafsız bütün yarış severlerin yeni Schumi olarak adlandırdığı Vettel'in kontrat uzatması Formula 1'in hareketli gündemiydi şu 1 ayda.


Bir diğer gündem maddesi ise yeni sezonda değişen kurallar. 13 takım ve 26 pilota çıkıcak olan formula 1 yeni sezonda sıralama turları makyajı ile boy göstericek. Buna göre 15'er dakikadan 3 seans olan sıralama turları 20'şer dakikadan 3 seansa çıkıyor. İlk iki seansta 5'er 5'er elenen pilotlar bu kez 8'erli olarak elenip yine son seansa 10 pilot olucak şekilde yarışıcak. Ecclestone'un en büyük hayali olan en çok yarış kazanan şampiyon olsun kuralının uygulanması ise bir kez daha ertelendi.


Yarışın favorileri Brawn GP ile sürücüler klasmanı lideri Button ile takipçisi Red Bull'dan Vettel. Budapeste GP'de uykudan uyanan McLaren ve Ferrari bir kez daha iddaalı. Hamilton açıklamalarında yarışı kazanma üzerine konuşuyor. Kimi ise daha temkinli olup ilk 3 için iddalı olduklarını belirtmekte. Sıralama turları yarın Türkiye saati ile 15'te, yarış ise pazar günü yine 15'te. Artık açılsın kapılar. 1 ay bir hayli uzun geldi.



0 comment: